HTML

MR Ibolya

Az életem és a Mária Rádió történései

Szerzők

Címkék

Utolsó kommentek

2008 PÜNKÖSD ÉS CSIKSOMLYÓ

2008.05.21. 10:41 :: mribolya

Pünkösd, az egyház meglapításának és a Szentlélek eljövetelének napja. Igy a harmadik legnagyobb egyházi ünnep. Mivel Pünkösd, húsvét után az ötvenedik nap, igy egyben a jelentése is 50., mely görög szóból származik és az 50. görögül Pünkösd.

 " Amikor beteltek Pünkösdnek, vagyis az Ószövetségben már elöre jelzett ötvenes számnak napjai, az apostolok mind együtt voltak ugyanazon helyen ; zaj támadt hirtelen az égből, mint heves szélvész .... és beteltek      Szentlélekkel." Krisztus tehát teljesítette ígéretét; " Kérni fogom az Atyát, és más           Vigasztalót küld nektek...." A Szentlélek elküldése teljesíti ki a Húsvét ünnepét, mert Húsvét hatásai csak Pünkösd után a Szentlélek által kezdhettek érvényesülni.

A Szentlélek a harmadik isteni személy, az Atyát és a Fiút összekötő személyesült szerere tet. Az isteni végrehajtó, megvalósító erő különleges hordozója. Ezért méltán játszik kiemelkedő szerepet a Krisztus által megszerzett megváltás érvényesítésében, az emberekhez való közvetítésben, vagyis a megszentelés művében.

Az Egyház évről évre szent várakozásban tölti a pünkösd előtti napokat, mint az apostolok egykor Jeruzsálemben. A piros színű miseruhában mondott ünnepi mise énekei, olvasmányai, könyörgései az ünnepélyesebb szertartások segítenek abban, hogy teljesebben átéljük a Szentlélek eljövetelét, és buzgóbban hangozzék a várakozás  himnusza

Jöjj Szentlélek Úristen, áraszd reánk kegyesen mennyből fényességedet, mennyből fényességedet.

Jőjj el, jöjj el, jöjj Szentlélek Úristen!                                              -  

 Pünkösdi SZEKVENCIA

Az ezredforduló körül keletkezett csodálatos ünnepi vers, az Egyház fohászkodása a         Szentléleknek az egyes hívők lelkében jelentkező munkálkodásért.

Veni Sancte Spiritus, et emíte cae-litus lucituaera-dium. / Jöjj Szentlélek Isten, áraszd ki a mennyekből fénysséged sugarát......        

 

 CS Í K S O M L Y Ó ÉS A CSIKSOMLYÓI BÚCSÚ

 

 

 PÜNKÖSD SZOMBATI BÚCSÚ, ÜNNEPI MISE  A HÁRMASOLTÁRNÁL, A KEGYTEMPLOMBAN ÉS ÉJJELI VIRRASZTÁS  C S I K S O M L Y Ó

CSIKOMLYÓ

ÉDES SZÉKLYÖLD! 

Minden fáradtságot megér, hogy viszontláthatunk!

A hegyekből leereszkedve már várjuk, hogy megpillantsuk a szelíd tájban azt a hívogató kettős templomtornyot, amely mindig visszavár..

Istenem hát mégis igaz, Csiksomlyón vagyunk.

Eljöttünk hozzád Szűzanyánk...

Halgass meg minket, s tekints ránk!

Köszöntünk Somlyó szép csillaga,

Üdvözlégy áldott Szűz Mária...

Elhoztuk hozzád szívünket,

Bűntépte rongyos lelkünket...

Lábaidhoz tettük gondunkat,

Elpanaszoltuk bajunkat...

 

A Szűzanya és félmillió magyar együtt a Csiksomlyói búcsún. Zászlókkal, csengökkel, halad a sokszínű tömeg egy irányba, a két Somlyó közti nyeregbe, Mária kelyhébe.Szólnak az énekek a Hargita felé és elérkezik az idő, amikor mindenki a Hármashalomoltár felé fordul, és elkezdődik a szentmise. Félmillió magyar tekint Krisztusra, Krisztus eljött közénk, hatalmas sorokban mozog az egész nyereg, és a hegyoldal, igen most találkozunk Krisztussal és a Csiksomlyói Szűzanyával. Amikor a szentmisében felhangzik, " most pedig megkérünk  mindenkit, fogják össze kezeiket és mondjuk el együtt az Úr imádságát, gondolatban együtt léve azokkal, akik minden földrészen a televiziók képernyőjén keresztül találkozhatnak velünk" Mert Összetartozunk! És félmilió magyar is Imádkozza MI  ATYÁNK KI VAGY A MENNYEKBEN, SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED.....

Este a kegytemplomban Károly atya mutatja be a szentmisét az összegyült zarándokoknak, éjjel pedig  Szűzanya előtt virrasztanak, ahol az otár tövében a mi Károly atyánk gyóntat éjféltől, hajnal ötóráig, mig a zarándokok együtt imádkoznak a Csiksomlyói Szűz Máriához.     "RÉGTŐL FOGVA ÉDESANYÁNK! SZÉPEN KÉRÜNK:                           VIGYÁZZ REÁNK!"                         

Űdvözlégy Csíksomlyói Szentséges Szűz Mária,keresztény híveidnek segítő anyja!             Ime, Kegyszobrod előtt térdelve mély alázattal mutatom be tiszteletemet és hódolatomat.  Te általad ajánlom fel magamat Istennek és remélem, hogy Általad elnyerem mindazon a    kegyelmeket, amelyekre oly nagy szükségem van.                                                       Irgalmas jó anyám, tekints reám, fogadj engem jóságoddal és megértéseddel.                   Bizalommal jöttem ide, mint édes jó Anyámhoz, hatalmas pártfogómhoz életem vezércsillagához.Végy anyai oltalmadba és nyujtsd felém kezedet, mely engem gyámolítson, vezessen és oltalmazzon.                                                                                                        Hallgasd meg buzgó kérésemet, segíts minden ügyemben, vigasztalj szenvedésemben és   bánatomban, oltalmazz a veszélyben, ments meg a bünre vezető kísértésektől légy betegségemben ápolóm és halálomkor vígasztalóm.                                                     A te kegyes oltalmadba ajánlom nemcsak önmagamat, hanem szüleimet, testvéreimet, rokonaimat, barátaimat és jótevőimet és mindazokat, akikért imádkozni tartozom.             Nyerd meg mindnyájunk számára a Mennyei Atya irgalmát, az Úr Jézus szeretetét és a      Szentlélek kegyelmét, hogy testben-lélekben megszentűlve éljünk e világon, holtunk után     pedig veled együtt örvendjünk az örök boldogságban.

CSIKSOMLYÓI SEGÍTŐ SZŰZ MÁRIA KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!

A jelenlegi kéttornyú templom 1802-ben épűlt, a kegyoltár pedig 1848-ban. A kegyszobor maga 2,26m magas. 1916-ban a kegyszobor Székelyudvarhelyre menekült, majd innen Kolozsvárra, ahol a Havas Boldogasszony templomában kapott helyet. 1920 pünkösdjén újból "hazatérhetett" és elfoglalhatta trónusát a csíksomlyói kegytemplomban. Tudjuk, hogy ezutánis minden viszontagságon keresztül oltalma és menedéke "marad szegény székely népének."

Ősi székely himnusz

Hej én édes jó Istenem, 

Oltalmazóm, segedelmem,  

Vándorlásban reménységem, 

Inségében lágy kenyerem!

 

Vándor fecske sebes szárnyát,

Vándorlegény vándorbotját,

Vándor székely reménységét

Jézus álld meg Erdély földjét!

 

Vándor fecske hazatalál,

Édesanyja fészkére száll,

Hazajöttem, megáldott a

Csiksomlyói Szűz Mária. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mribolya.blog.hu/api/trackback/id/tr56480191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása