HTML

MR Ibolya

Az életem és a Mária Rádió történései

Szerzők

Címkék

Utolsó kommentek

ADVENT A MÁRIA RÁDIÓBAN ÉS A LELKEMBEN

2007.12.02. 14:01 :: mribolya

Ma Advent első vasárnapján Károly atya a  reggeli "Lélek ébresztő"-ben megmagyarázta Advent igazi jelentését.  Nemcsak, mint az egyházi év kezdetét, hanem a várakozás és a felkészűlés időszakaként beszélt az eljövendő időről. A várakozás a Jézus várás ideje, de az előkészületé is, Jézus születésére, amikoris meg kell tisztitani lelkünket, hogy figyelmünk éber legyen és csak  az Úr kegyelemhozó eljövetelére irányuljon. Az ébredés időszaka, hiszen fel akrja rázni az embert, hogy milyen fontos nekünk Krisztus születése,  mint a gyönyörű adventi énekben mondjuk"Ébredj ember mély álmodból megszabadulsz rabságodból, közelít már üdvösséged, eltörlik majd minden vétked." Ez egyben utal Krisztus világvégi eljövetelére is, hogy mindig késznek kell lenni, mert az Úr bármikor eljöhet, és ha felkészületlenül ér jövetele, akkor kivűl maradhatunk a  "Mennyegzőről".

Négy adventi vasárnap van karácsonyig, ebből 3 szine a lila, mely a bűnbánatot jelképezi, de a 3. vasárnap színe a rózsaszín, ezen a vasárnapon örvendezünk,, színe is az örömöt szimbolizálja, mivel már közel van az Úr.

Az adventi hajnalok csodálatos eseménye a RORÁTE, a hétköznapi hajnali mise, melyen gyakran felhangzik a gregorián himnusz "Harmatozzatok, egek onnan felülről, és felhők hozzák az igazat."

A Mária Rádió is készűl Adventre, minden hajnalban az előző  évhez hasonlóan, közvetítjük a Rorátét, mégpedig az idén a Pasaréti Páduai Szent Antal templomból, ahol  a ferences atyák előszőr reggeli dícséretet énekelnek, majd bemutatják a szentmisét. Ez igy tart december 3 tól. december 24.ig, Karácsony vigiliájáig.

Károly atya vasárnap reggelenként továbbra is ébreszgeti lelkünket Adventben, a Krisztus várásra, felhívja figyelmünket Keresztelő Szent Jánosra, a felkészülés tanítójára, hiszen ő mondta "készítsétek az úr Útját", vagy Szűz Máriára, az alázatos várakozás tanítójára, akinek szavait naponta tőbbször is imádkozzuk az Úrangyalában, "Legyen nekem a te igéd szerint." Foglalkozzunk többet Isten dolgaival, ismerjük meg jobban akit várunk, mert csak igy készülhetünk fel karácsony igazi liturgiájára.

 Advent az én lelkemben is maga az ünnep. Ilyenkor tudatosul bennem saját gyengeségem, hogy mennyire rászorulok a megváltásra, hogy kellöen alázatos lélekkel várjam a születés misztériumát. Folytonos fohászkodás Isten írgalmáért, hogy megbocsássa bűneimet és ne csak a szám mondja, hogy "Uram nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szó és meggyógyul az én lelkem", hanem higgyem is öszinte szívvel, miként azt a kafarnaumi százados tette.

Mikor még boldog nagy családom volt, az egész Advent a karácsonyi Jézuska várás misztériuma is volt, amihez hozzá tartozott, az ajádék  beszerzés, a karácsonyi liturgikus napok családi megtervezése, a közös templom látogatások, halottaink temetői meglátogatása, és az adventi napok betetőzése a karácsony szent estéjén a gyertya gyújtás, a közös boldog ünneplés és az éjféli mise.

Ma már mindez csak a lelkemben él, és igyekszem csak a szent liturgiára gondolni, és  arra kérni a szűletendő és majd megszületett kis Jézust, hogy Ő maradjon  mindig velem és segítsen ezt a rettenetes egyedűlléttet elviselni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mribolya.blog.hu/api/trackback/id/tr65249633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása